Scheiden en pensioen

 In Blog, Column de Kogge, Column de Uitkomst

scheiden en pensioenScheiden en pensioen

Hoe zit het met je pensioen als je gaat scheiden? De wet (WVSP) bepaalt dat bij scheiding je opgebouwde pensioen moet worden verdeeld. Er bestaan een aantal mogelijkheden voor verdeling:

 

 

 

  • Pensioen verdelen. Dit verdelen heeft alleen betrekking over de periode dat jullie getrouwd waren. Het wordt verdeeld op het moment waarop het tot uitkering zou komen, dat is op de pensioengerechtigde leeftijd van de pensioenopbouwer.
  • Pensioen helemaal loskoppelen van elkaar. De aanspraak wordt dan volledig omgezet naar een eigen ouderdomspensioen. Dit heet conversie (=omzetten). Het pensioen keert dan op je eigen pensioengerechtigde leeftijd uit.
  • Uitkopen van je ex-partner voor het pensioengedeelte waar hij/zij recht op heeft. Je vraagt dan bij de pensioenuitvoerder de contante waarde op. Deze waarde kan je dan bijvoorbeeld vanuit je eigen vermogen betalen aan je ex-partner zodat hij/zij van jouw pensioen wordt afgehaald.
  • Je kan kiezen voor een andere verdeling dan 50-50%. Het is belangrijk dat je deze verdeling goed vastlegt in het scheidingsconvenant.
  • Naast een pensioen via een werkgever hebben jullie misschien ook zelf gespaard voor later. Bijvoorbeeld via een lijfrente, koopsom of bankspaarrekening. Deze bedragen moet je ook verdelen.

Belangrijk is om binnen twee jaar na de scheiding het formulier Scheiden en pensioen in te sturen naar de pensioenuitvoerder. Wil je meer weten? Het uitgebreide artikel staat op mijn site https://www.bloemmediation.nl/scheiden-en-pensioen/

 

 

Aanbevolen blogs

Laat een bericht achter