Afscheid nemen bestaat wel (Sorry Marco Borsato ;))

 In Blog, Column de Kogge, Column de Uitkomst

Afscheid nemen bestaat wel 

Gedurende mediations hoor ik vaak dat er door een partij veel contact wordt gezocht met de ander. De ander is dat op een gegeven moment beu en reageert dan vaak kortaf of soms ook gewoon niet meer. De frustratie van de contactzoekende partij komt daarmee tot grote hoogte. En dat resulteert dan in nog meer behoeft aan contact. Want dit moet natuurlijk worden uitgepraat.

Als mediator zie ik het duwen en trekken aan elkaar. Meestal eindigt het in de hakken in het zand van één partij, ruzie en beiden een onbevredigd gevoel. Of ik daar dan wat van wil vinden.

Ik leg dan altijd uit dat beiden in een ander deel van het rouwproces zitten. De contactzoekende partij zit meestal nog in het verse proces van pijn en verdriet. Diegene wil graag constante bevestiging van de ander. En nu dit niet meer in romantische berichtjes gaat, dan maar over de praktische zaken. Sommigen lijken zelfs wel verslaafd aan het hebben van contact. De ontvanger zit al een stuk verder in het rouwproces en kijkt alweer voorzichtig vooruit. De toekomst uitstippelen, dingen plannen en regelen.

De enige oplossing voor de contactzoekende is radicaal stoppen met het contact zoeken. Zo krijg je ruimte voor je echte rouwproces waar je doorheen moet. Neem (tijdelijk) echt afstand van elkaar. Maak afspraken over welke onderwerpen je contact moet hebben met elkaar en stel hiervoor een vast contactmoment met elkaar in. Buiten dit moment om spreken jullie dan af geen contact met elkaar te hebben.

Je ziet dan dat er na een paar weken rust komt. Je gaat echt los van elkaar komen. En je ontdekt dat je eigenlijk ook heel goed zonder de ander kunt.

Maar bedoel je nu dat je dan nooit meer gewoon contact met elkaar kan hebben?

Nee, absoluut niet. Alleen moeten de eerste rauwe randjes van het scheidingsproces er vanaf. Wanneer die rauwe randjes eraf zijn? Daar is geen vaste tijd voor. Maar een goede leidraad kan zijn dat als je een paar dagen niet aan je ex hebt gedacht of over hem of haar hebt gehad met iemand anders, je aardig op weg bent 😉.

(Tijdelijk) afscheid nemen is lastig, maar vaak noodzakelijk om los te kunnen komen.

Aanbevolen blogs

Laat een bericht achter