Fijne feestdagen

 In Blog, Column de Kogge, Column de Uitkomst

Knallende ruzie tijdens het kerstdiner, kilte tijdens oud en nieuw: zelfs het mooist versierde huis kan dat niet altijd voorkomen. December is dé maand waarin veel relaties kapot gaan.

Hoe komt dat dan eigenlijk? Vaak loopt je relatie al niet lekker. En dan komt kerst eraan. De verwachtingen zijn hooggespannen. Hele schema’s in elkaar gedraaid om iedereen te bezoeken en niemand teleur te stellen. Het perfecte kerstdiner uit de Allerhande uitgeknipt maar nog geen tijd gehad om te oefenen. En dan mislukt het kerstdiner, voelt oma zich tekortgedaan omdat jullie maar een uurtje bij haar langskomen. Je moeder wil perse niet naast tante Ada zitten tijdens het diner bij jullie thuis. En bij jou begint het te borrelen en te knagen. Het idee dat het allemaal gezellig, warm en knus moet zijn is voer voor mislukking.

Als je partner met wie de relatie dan al niet zo soepel loopt ook nog eens besluit om niet te reageren zoals jij het graag had gezien is dat de druppel. Knallende ruzie en ongezellige dagen. Hoe kan je dit voorkomen of wellicht iets minder stressvol maken voor  jezelf?

Als je al in een relatie zit die op dit moment wat minder loopt kunnen deze tips je misschien helpen:

  • Stel je verwachtingen bij. De feestdagen zijn niet het perfecte plaatje zoals op Instagram of Pinterest. Niemand neemt een foto als het allemaal in de soep loopt toch? Als je dat in je achterhoofd houdt dan kan je waarschijnlijk wat relaxter reageren;
  • Plan niet alle feestdagen vol. Je legt jezelf daarmee zo’n druk op. Je kan niet iedereen tevreden stellen. Als je merkt dat je voorbij gaat aan wat jij eigenlijk wilt durf dat dan aan te geven;
  • Kies een gerecht wat niet kan mislukken. Flamberen als je het nog nooit hebt gedaan is een tikje riskant met de kerst. En ook een ingewikkeld gerecht maken terwijl je normaal iets in de magnetron gooit is misschien bron van stress. Toch mislukt? Een beetje humor doet wonderen. Tosti’s zijn ook lekker;
  • Verwacht niet dat je partner ineens anders is. Het zijn je eigen verwachtingen die het jezelf vaak moeilijk maken. Je partner kan zichzelf alleen veranderen als hij/zij dat zelf wil;
  • Blijf aan je relatie werken. Niet alleen met kerst maar het hele jaar door. Veronderstel niet zomaar dingen over elkaar, maar praat over wat jullie verwachtingen van elkaar zijn. Duidelijke wensen en verwachtingen zorgen ervoor dat de ander ook echt weet wat belangrijk is voor jou.

Ik wens jullie ontspannen en gezellige feestdagen!

Aanbevolen blogs

Laat een bericht achter