Hoofdelijk ontslag hypotheek na scheiding

 In Blog, Column de Kogge, Column de Uitkomst

Overname huis na scheiding; hoofdelijk ontslag hypotheek

Als een van beide partners na de scheiding in de echtelijke woning wilt blijven wonen kan je dit opnemen in het echtscheidingsconvenant. Je maakt dan samen afspraken over bijvoorbeeld wie van beiden er blijft wonen en tegen welke overnamesom. Ook spreek je af hoelang je ex-partner nog in het huis mag blijven wonen. Voordeel van het overnemen van de bestaande woning is dat je de woning niet te koop hoeft te zetten en dat een van jullie niet hoeft te verhuizen.

Vaak staat de woning op jullie beider naam met beiden een eigenaarsaandeel van 50%. De partner die het huis verlaat draagt zijn deel van de woning dan over aan de andere partner. Dit wordt bij de notaris geregeld. De hypotheek staat ook vaak op twee namen en inkomens. Omdat de achterblijvende partner nu 100% eigenaar van de woning wordt in plaats van 50% zal je hiervoor een nieuwe hypotheek moeten regelen. Hiervoor zal de bank kijken naar onder andere je inkomen om te bepalen of je volgens de verstrekkingsnormen van de bank de lasten kan dragen. De hypotheekregels zijn sinds 2013 behoorlijk aangescherpt en je moet voor het nieuw af te sluiten gedeelte van je hypotheek voldoen aan de nieuwe aflossingseisen.

Wat is hoofdelijk ontslag?

Je ex-partner moet dus van de hypotheekakte af. Dit noem je ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Voorwaarde van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is dat de bank hiermee akkoord gaat. De bank heeft namelijk een prima positie met twee personen op de akte die ze kunnen aanspreken op een eventuele achterstand in betaling of restschuld. Je zal dus de bank moeten verzoeken om je ex uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. Vaak gebeurt dit al met de nieuwe aanvraag van de hypotheek. Maar als je geen nieuwe hypotheek hoeft te regelen omdat je bijvoorbeeld geen overwaarde hebt of je ex-partner uit eigen middelen uitkoopt dan wordt dit weleens vergeten.

Het gaat weleens mis

Soms wordt in het echtscheidingsconvenant dus wel de overname van de woning geregeld maar wordt vergeten op te nemen dat dit op voorwaarde gebeurd dat je ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt ontslagen. Als dit niet goed vermeld staat blijf je als ex-partner hoofdelijk aansprakelijk. Het kan dan gebeuren dat als je ex-partner de hypotheek niet betaald de bank de schuld volledig op jou verhaalt. En dat terwijl je geen eigenaar meer bent! Laat je daarom altijd goed voorlichten door je hypotheekadviseur en financieel gespecialiseerd scheidingsbegeleider.

Wil je meer weten? Tros Radar heeft op 10 september aandacht aan het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid gegeven. Naar aanleiding hiervan zijn zelfs Kamervragen gesteld.

Je mag natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder.

Recent Posts

Laat een bericht achter