Scheiden op latere leeftijd, de grijze scheiding

 In Blog, Column de Kogge, Column de Uitkomst

Scheiden op latere leeftijd, de grijze scheiding

 

Scheiden op latere leeftijd, de grijze scheiding

Afbeelding van joaopaulo_live2 via Pixabay

Is scheiden op latere leeftijd significant anders dan op jongere leeftijd scheiden? En hoe zit dat met jullie kinderen?

Anders op latere leeftijd

Scheiden op latere leeftijd is anders dan als je op jongere leeftijd uit elkaar gaat. Natuurlijk zijn de emotionele gevolgen grotendeels hetzelfde maar de context ligt anders. Op latere leeftijd heb je meestal een iets ander sociaal leven dan als je 30 bent. Het gevaar bestaat dat juist de achterblijvende partij in een sociaal isolement terecht komt. Heb je op je 30ste vaak nog je ouders om op terug te kunnen vallen, op je 60ste is deze kans een stuk kleiner. Ook door leeftijd en duur van het huwelijk is de frequentie van op stap gaan en dagje uit vaak teruggelopen. Zo wordt het moeilijker om na een scheiding nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.

Ook de confrontatie met de scheidingswens van je partner is emotioneel vaak erg zwaar. Waarom na al die jaren? Waarom nu nog en niet die laatste jaren alles bij het oude laten? Het gevoel van afgedankt te worden is vaak groot, met name als de ex partner in vlot tempo doorgaat naar die nieuwe relatie, die spannend en vol verliefdheid is. Het voelt alsof het vorige huwelijk nooit goed (genoeg) geweest is.

Tot de dood ons scheidt?

Een echtscheiding op latere leeftijd komt steeds vaker voor. De norm om hoe dan ook bij elkaar te blijven is niet meer zo uitgesproken. ‘Tot de dood ons scheidt’ komt meer en meer in het gedrang. We worden steeds ouder en ouder, en eigenlijk worden we pas op latere leeftijd ‘echt oud’. Omdat we langer leven, duurt ook de huwelijksrelatie langer. Vaak hoor je dan: ‘wil ik de 30 jaar die mij nog rest blijven doorbrengen met mijn huidige partner?’ Ze denken: ‘’t is nu of nooit’.

De wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om te scheiden, en vrouwen zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden. Volgens een onderzoek over de redenen om op latere leeftijd uit elkaar te gaan scoren de volgende drie redenen het hoogste: we zijn uit elkaar gegroeid, we passen niet bij elkaar, tekort aan aandacht, begrip en liefde.

Scheidende stellen vertellen daarnaast vaak dat ze bij elkaar gebleven zijn tot de kinderen het huis uit gingen of de studies afgerond en op eigen benen zijn gaan staan. Daarna stellen ze vast dat er niet genoeg ‘cement’ meer is om nog bij elkaar te blijven.

Scheiden op latere leeftijd, hoe zit het met jullie kinderen?

Als je als ouders bij elkaar bent gebleven tot de kinderen groot waren voor je besluit te scheiden, denk je vaak dat daarmee de impact van de scheiding een stuk minder groot is dan bij een scheiding op jongere leeftijd van de kinderen. Onderschat de impact echter niet. Kinderen hebben weliswaar jullie als ouders nog, maar de basis waarop gedurende de hele jeugd van de kinderen op teruggevallen kon worden is weg. Voor jullie kinderen is dit dan ook een groot verlies. Er zijn straks twee adressen, feestdagen worden niet meer samen gevierd, en bovendien zullen jullie niet meer voor elkaar zorgen op latere leeftijd. Naast de kinderen hun eigen verdriet is er dan ook het verdriet van de eigen ouders over de scheiding. Hoe verdeel je als druk bezette dertiger je schaarse vrije tijd over twee aparte ouders?  Daarnaast worden volwassen kinderen de details van de scheiding vaak niet bespaard. Juist omdat ze toch al groot zijn.

Andere dynamiek

Samengevat brengt scheiden op latere leeftijd dus een andere dynamiek met zich mee dan een scheiding op jongere leeftijd. Ongeacht op welke leeftijd je gaat scheiden: belast je kinderen niet met jullie onderlinge problemen. Ze blijven, zelfs als ze al lang en breed volwassen zijn, altijd loyaal naar beiden. Zorg voor een sociaal netwerk of ga een netwerk opbouwen als je dit onvoldoende meer hebt. Je zou zomaar kunnen zeggen: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Recent Posts

Laat een bericht achter