Als je wilt scheiden

 In Blog

scheiden uit elkaar scheidingsmeldingAls je wilt scheiden en dit artikel leest dan ben je niet over een nacht ijs gegaan. Waarschijnlijk loop je hier al een tijdje mee rond. In het begin duw je de gedachte weg maar zo langzamerhand worden de barstjes in je relatie groter en je plannen concreter. En op een dag weet je het zeker: de koek is op.

Wat jou betreft dan……

De ander weet het nog niet…..

Hoe vertel je dan dat je wilt scheiden?

Misschien denk je dat de ander jouw mededeling wel ziet aankomen. Jullie relatie is al een tijdje niet zo leuk meer als vroeger. Wellicht hebben jullie het er al weleens over gehad om uit elkaar te gaan en hebben jullie toch besloten om het nog een kans te geven. De periode voorafgaand aan een scheidingsmelding kan rommelig zijn. Dat kan zowel alleen in jouw hoofd als ook in jullie relatie ervaren zijn. Ruzies en verwijdering, gevolgd door een korte periode van elkaar weer opzoeken en weer proberen.

Maar als het dan zover is en je niet meer verder wilt dan geef ik je graag een aantal tips:

Als je wilt scheiden: wees duidelijk.

Als je niet meer verder wilt is de ‘scheidingsmelding’ enorm belangrijk. Als je om de hete brij heendraait komt jouw boodschap niet duidelijk over. Voor je het weet wek je verwachtingen bij de ander die denkt dat het misschien nog wel goedkomt. Dat het een fase is. Hoe vaak ik wel niet tegenkom dat mensen al bij mij aan tafel zitten en nog steeds niet goed weten waarom. Het is natuurlijk niet het leukste moment en je wilt de ander natuurlijk niet kwetsen, maar duidelijkheid is nodig om het scheidingsproces in gang te zetten.

Als je wilt scheiden: wees eerlijk

Ook dit is een heel moeilijke. Want wat is eerlijk. Als je je partner een heel lijstje gaat opsommen wat er allemaal mis met hem of haar is waardoor je wilt scheiden dan weet ik niet of je een goede basis voor jullie verdere toekomst legt. Houd het bij jezelf. Je houd niet meer genoeg van je partner om mee verder te gaan. Als je het bij jezelf houdt zal de ander zich ook realiseren dat hij/zij niet kan/hoeft te veranderen om jou als partner te behouden. Je wilt gewoon zonder je partner verder. Als je iemand anders bent tegengekomen waardoor je niet meer met je partner verder wilt, dan raad ik je aan om dit eerlijk te zeggen. Als de ander er later achter komt (en dat gebeurd eigenlijk altijd) dan maak je het vertrouwen vaak zo stuk dat dit niet meer te lijmen is.

Toon de ander geen twijfel

Als je hebt aangegeven niet verder te willen dan kan je daar natuurlijk soms aan twijfelen. Is het wel de juiste beslissing. Wat je ook doet, bespreek dit niet met je aanstaande ex. Waarom niet want je moet toch eerlijk zijn (zie punt 2)? Zeker weten! Maar als je je twijfel gaat ventileren bij je partner krijgt hij/zij misschien wel weer hoop dat het goedkomt. En voor je het weet zit je weer in de cirkel van ruzie, twijfel, weer proberen, ruzie, twijfel etc etc….. Bespreek je twijfels en je angsten met je vrienden, je ouders of andere mensen waar je close mee bent. Je kan ook een scheidingscoach vragen om je te ondersteunen.

Als je wilt scheiden: een schuldgevoel is geen basis voor het voortzetten van je relatie

Je partner kan zo emotioneel reageren dat je bang kan zijn voor de gevolgen. Bedenk je dat uit schuldgevoel bij iemand blijven geen gezonde relatie is. Als de basis angst is dan heb je geen gezonde basis. Jij bent meer waard dan dat maar je partner ook. Ook al ziet de ander dat op dat moment totaal niet zo. De angst voor de toekomst kan zo overweldigend zijn dat iemand tijdelijk bereid is om over alle eigen grenzen heen te gaan. Voor nu kan dit even werken, voor de toekomst natuurlijk niet. Weet ook dat je tijdens het scheidingstraject over alles gaan praten. Daarmee kan voor jullie beiden een nieuwe toekomst worden geschetst. Tijdens een mediationtraject is er alle aandacht voor het creëren van een goede toekomst voor jullie beiden.

Vertel het de kinderen

Dit is natuurlijk een lastige. Want hoe vertel je het de kinderen? Lees hiervoor meer in mijn blog over het paraplugesprek.

Neem afstand van elkaar

Deze hoeft eigenlijk niet zoveel uitleg. Als je de stap hebt genomen en het hoge woord is eruit dan is het tijd om ook fysiek afstand van elkaar te nemen. Zoek zelf ergens (tijdelijk) onderdak of laat de ander (tijdelijk) onderdak regelen. Door letterlijk afstand van elkaar te nemen kan je loskomen van elkaar. Als je beiden onder een dak blijft wonen leidt dat niet zelden tot ruzies variërend van ‘je irriteert me’ tot ‘hou me tegen anders doe ik je iets aan’. Als jullie samen kinderen hebben is de fysieke afstand ook heel goed. Als je nog bij elkaar blijft wonen zorgt dit voor twijfel en hoop bij de kinderen.

Als je wilt scheiden: het komt allemaal goed

Dat lijkt nu nog ver weg, maar trust me: het komt allemaal goed. Toen ik uit elkaar ging kon ik de gevolgen ook niet overzien en kwam er soms een golf van wanhoop op me af waar ik me doorheen moest worstelen. Alle eerste keren alleen. Pffff. Wat mij heeft geholpen is door alles op te delen in kleine stapjes. Praktische stapjes, maar ook emotionele stapjes. Je word echt weer gelukkig en je partner ook. Gun elkaar dat ook.

Wil je meer weten over scheiden, het vertellen dat je wilt scheiden, wat je kan verwachten als je gaat scheiden? Neem dan contact met mij op. Ik sta je graag te woord via LinkedIn, Facebook of info@bloemmediation.nl of 06-57758670.

Vind je deze column interessant en wil je stukken tekst gebruiken of dit artikel delen? Dat mag! Vermeld dat wel graag even mijn naam en een linkje naar www.bloemmediation.nl. Maken we er een win-win situatie van 🙂

 

Aanbevolen blogs

Laat een bericht achter