Als je partner wil scheiden

 In Blog, Geen categorie

als je partner wil scheidenAls je partner wil scheiden en jij wilt dat niet….. dan is dat natuurlijk verschrikkelijk nieuws voor je. Het is al erg als jullie beiden willen scheiden maar als een niet meer verder wil terwijl de ander nog mogelijkheden ziet dan zit je beiden zowat op een andere planeet qua beleving.

Jullie hebben samen jullie leven opgebouwd en natuurlijk spelen er zaken die ervoor zorgen dat jullie relatie niet altijd even soepel loopt. Maar had je niet onvoorwaardelijke liefde voor elkaar? En heb je  ‘ja, ik wil’ tegen elkaar gezegd? Dat was toch voor altijd?

Als je partner niet meer verder wil met jou dan sta je op dat moment 1-0 achter. Misschien zelfs wel 2- 0. Want je partner heeft hier al over nagedacht. Ik weet niet hoelang misschien wel. En jij krijgt het als voldongen feit gepresenteerd. Je hebt hier geen inspraak in gehad en dat voelt ontzettend machteloos.

Hoe moet je nu verder?

Stap 1: Neem de tijd om het nieuws rustig te laten bezinken

Je partner is al een stuk verder in zijn of haar rouwproces, jij begint hier net aan. Laat je daarom niet opjagen door je partner. Vaak in een emotionele reactie zeg je dingen als: ik hoef niks meer van jou, neem alles maar. Of juist het omgekeerde: ik pluk je kaal en ik zorg dat je nooit van me af komt. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen terwijl je zo uit balans bent vergt tijd. Een goede mediator begeleidt jullie in de verschillende stadia van het rouwproces waar jullie in zitten.

Stap 2: Laat je goed voorlichten

Je vrienden/vriendinnen en familie zijn natuurlijk allemaal net zo aangedaan over het nieuws van jullie scheiding als jij. De kans is daarom groot dat ook zij dingen in hun emotie zeggen. ‘Ik heb hem/haar al nooit gemogen’, ‘je zorgt er wel voor dat je alles krijgt wat je wilt he?’ Allemaal goedbedoeld maar meestal niet heel helpend voor de relatie met je ex op de langere termijn. Zoek bij voorkeur een mediator. Diegene helpt jullie om de situatie inzichtelijk te krijgen en in een hele rotperiode een win-win situatie voor jullie beiden te creëren. Want je bent wel boos/gefrustreerd en vaak bang voor de toekomst, in die toekomst zit vaak nog een heel grote rol voor je ex-partner. Zeker als er kinderen zijn. Sluit het netjes af. Ik weet het, daar zijn twee personen voor nodig, maar er zijn ook twee personen voor nodig om het niet netjes af te sluiten.

Stap 3: Zorg goed voor jezelf

Niemand anders doet dat voor je, dus zorg goed voor jezelf. Het is ok dat je een tijd niet lekker in je vel zit. Heb je daarom behoefte aan tijd voor jezelf; doen! Heb je behoefte om je verhaal voor de honderdste keer te vertellen; ook doen. Ga sporten, goed eten, probeer goed te slapen. Als je even niet functioneert op je werk is dat heel normaal in deze periode. Geef het aan op je werk. Je zit in je rouwproces. Ga er doorheen en probeer hem niet te omzeilen. Het komt namelijk altijd weer bij je terug.

Stap 4: neem de tijd om deze relatie af te ronden

Je ziet het heel veel gebeuren dat mensen die nog in een scheiding zitten een nieuwe relatie beginnen. Snel de leegte gevuld. Of dat de nieuwe partner uiteindelijk het zetje was om de relatie te beëindigen. Dit soort relaties zijn meestal niet op het meest stevige fundament gebouwd. Neem de tijd om je vorige relatie af te hechten voor je in een nieuw avontuur stapt. Een tijdje alleen zorgt er ook voor dat je enorm veel leert en je zelfstandig kan redden zonder partner.

Stap 5: leer van je relatie

Het is natuurlijk heel makkelijk en ook weleens heel prettig om de ander de schuld te geven van de scheiding. Maar wat heb je zelf bijgedragen aan het feit dat jullie gescheiden zijn? Een relatie is een evenwicht en die balans is verstoord geraakt. Jullie hebben beiden jullie input in de relatie gehad. Heb je wellicht te weinig aandacht besteedt aan de ander? De ander onvoldoende gewaardeerd? Jezelf teveel weggecijferd waardoor je geen ruimte hebt genomen voor je eigen ontplooiing? Als je voor jezelf leert van deze relatie ga je waardevoller een nieuwe relatie in.

Meer weten?

Wil je meer weten over scheiden, het vertellen dat je wilt scheiden, wat je kan verwachten als je gaat scheiden? Neem dan contact met mij op. Ik sta je graag te woord via LinkedIn, Facebook of info@bloemmediation.nl of 06-57758670.

Vind je deze column interessant en wil je stukken tekst gebruiken of dit artikel delen? Dat mag! Vermeld dan wel graag even mijn naam en een linkje naar www.bloemmediation.nl. Maken we er een win-win situatie van 🙂

 

Recent Posts

Laat een bericht achter