Na de scheiding: nazorg

Bij de scheiding is er veel op jullie afgekomen. Jullie hebben de afgelopen periode alles samen geregeld en de scheiding is uitgesproken. Nu de scheiding is uitgesproken en jullie niet meer gehuwd zijn kan het best gebeuren dat je een tijdje extra vermoeid bent of weer een stapje terug doet in je rouw. Tijdens de scheidingsprocedure kan je soms zo bezig zijn met alle praktische zaken dat je emotie tijdelijk op de achtergrond is geraakt. Wees daarom niet verbaasd als je na de uitspraak van de definitieve scheiding je weer een periode minder goed voelt. Nazorg kan hierin ook een rol spelen.

Na de scheiding: de gemaakte afspraken in de praktijk

Jullie gaan nu de door jullie samen genomen afspraken in de praktijk brengen. Dit kan in het begin soms weleens minder soepel lopen dan je van tevoren had bedacht. Houdt er rekening mee dat jullie beiden zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. En in het geval jullie kinderen hebben moeten zij er natuurlijk ook aan wennen. Neem de tijd hiervoor en blijf respect- en begripvol naar elkaar.

Na de scheiding: problemen en oplossingen

Mochten er zaken toch niet lekker blijven lopen of komen jullie erachter dat een gemaakte afspraak in de praktijk niet haalbaar is bespreek dit dan met elkaar. Doe dit bij voorkeur op een rustig moment (liever niet tijdens een wisselmoment van de kinderen) wanneer eventuele emoties gezakt zijn. Benoem constructief welk probleem wordt ervaren en wat dit met jou als persoon doet. Dit werkt vele malen beter dan een probleem in verwijtende vorm bij de ander neer te leggen. Komen jullie er samen niet uit? Geen nood, bel of mail mij en we kunnen dit gezamenlijk bespreken.

Na de scheiding: gratis halfjaar evaluatie

Als extra service bied ik jullie rond een halfjaar na de scheiding een gratis bespreekmoment aan voor het evalueren van de door jullie gemaakte afspraken in het ouderschapsplan. Na een halfjaar hebben jullie een tijd met de gemaakte afspraken kunnen werken en weten jullie wat wel en wat wellicht minder goed werkt. We nemen tijdens dit gesprek het ouderschapsplan door en waar nodig passen we dit aan.