Scheiden en huurwoning

scheiding en huurwoning

Jullie gaan uit elkaar en hebben een (sociale)huurwoning.

Als jullie uit elkaar gaan, moet je samen bepalen wie in het huurhuis blijft wonen. Neem altijd contact op met je verhuurder. Wat er bij het vertrek van een bewoner precies mag en kan, verschilt namelijk per verhuurder.

Jullie staan allebei op het huurcontract

Staat het huurcontract op jullie beider naam en willen jullie beiden niet in de woning blijven of komen jullie niet in aanmerking als huurder alleen?  Dan moeten jullie allebei de huur schriftelijk opzeggen.

Blijft een van jullie beide achter in de woning? Vraag dan de verhuurder om diegene die in de woning blijft als alleen-huurder te accepteren en meld dit samen aan de verhuurder. De verhuurder kan eisen stellen om je als alleen-huurder te accepteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkomenseisen.

Eén van jullie staat op het huurcontract

Staat het huurcontract op een van jullie beider naam? Dan hoeft de verhuurder het contract niet aan te passen als jij degene bent die er blijft wonen. Als je de woning wilt toebedelen aan degene die nog niet op het huurcontract staat vermeld moet je dit aanvragen bij de verhuurder. Zij kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan inkomen of inschrijfduur. Je hebt voor deze constructie altijd toestemming nodig van de verhuurder en er wordt een nieuw huurcontract opgesteld op jouw naam.

Ben je (nog) getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan ben je automatisch medehuurder. Ook als je niet op het huurcontract staat.

Mede-huurderschap regelen

Het is verstandig om mede-huurderschap te regelen als je samenwoont in een huurhuis. Hiermee voorkom je problemen, wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Om mede-huurderschap te regelen, vraag je de verhuurder jou als medehuurder te accepteren. Je kan hiervoor in aanmerking komen als:

  • Jullie wonen ten minste twee jaar samen en voeren samen de huishouding;
  • Jullie blijven naar alle waarschijnlijkheid samen de huishouding voeren;
  • Je kunt de huur alleen betalen.

Als het mede-huurderschap geregeld is ben je, samen met je partner, verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur, het onderhoud en kleine reparaties. Bovendien heb je recht op huurbescherming. Dat betekent, dat je niet zomaar je woning mag worden uitgezet.

Huurwoning, scheiding en kinderen

Voor kinderen is het in het over het algemeen fijn als zij na de scheiding in de vertrouwde woning kunnen blijven. Een scheiding en ook nog een verhuizing, is niet alleen voor jullie als partners belastend maar zorgt zeker ook voor een dubbele belasting bij de kinderen.

Mocht de huur te hoog zijn voor jou alleen, dan kan bijvoorbeeld een voorlopige regeling worden afgesproken, waarbij je ex-partner tijdelijk meebetaalt aan de woonlasten. Je kan dan afspreken om een lagere partneralimentatie te ontvangen in ruil daarvoor.

Huurwoning en urgentie

Als jullie uit elkaar gaan en een van jullie beiden heeft een huurwoning nodig dan zal je hiervoor ingeschreven moeten staan. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat je wel urgentie zal krijgen bij een scheiding. Maar helaas is dat tegenwoordig niet meer zo.

Beter is het om altijd een inschrijving bij een woningbouwvereniging te hebben als je niet een woning kan kopen na een scheiding.

Inschrijven huurwoning

Wil je je inschrijven voor een woning? Dat kan!

Via de Stichting sociale verhuurders NoordKennemerland klik hier https://www.svnk.nl/

Voor de regio Purmerend klik hier https://www.woonmatchwaterland.nl/ of http://www2.woningnet.nl/

Regio Hoorn klik hier https://www.intermariswoonmatch.nl/index.cfm

Voor de regio Zaandam klik hier http://www2.woningnet.nl/