Ik ben samenwonend en ga uit elkaar:

Bloem mediation

Wat kan je verwachten?

Voor je de eerste keer bij mij komt krijg je van mij wat informatie toegestuurd via de mail. Uiteraard de afspraakbevestiging maar ook mijn algemene voorwaarden en een dienstverleningsovereenkomst. 

Tijdens onze eerste afspraak nemen we de mediationovereenkomst door en kunnen jullie een keuze maken of jullie een pakkettarief willen of dat je liever op basis van een uurtarief wilt. De gegevens op het intakeformulier nemen we zoveel mogelijk door en er is veel ruimte voor jullie persoonlijke verhaal.

Uit elkaar: ouderschapsplan maken

Na het eerste gesprek krijgen jullie van mij werkblad mee met hierop vragen over jullie ouderschap. Met de uitkomsten van dit wensenformulier gaan we aan de slag en maken we gezamenlijk een ouderschapsplan. Als jullie geen kinderen hebben dan slaan we deze stap uiteraard over.

Uit elkaar: de boedelverdeling

Na het ouderschapsplan gaan we aan de slag met de boedelverdeling. Als je samenwonend bent hebben jullie wellicht afspraken in een samenlevingscontract gemaakt over welke goederen van wie zijn. Het is verstandig te inventariseren wat verdeeld moet worden.

Alle spullen inventariseer je en ken je samen een waarde toe. Dat kan zo uitgebreid of globaal als je zelf wilt.

Daarna kan je beiden aangeven wat je graag wilt hebben. Vergelijk jullie wensen met elkaar. Zijn er zaken die jullie allebei willen hebben, verdeel die dan in onderling overleg.

Verknochte goederen (zoals sieraden en kleding) behoren toe aan de eigenaar. Deze zaken hoeven niet te worden verdeeld. Je kan daarnaast ook afspreken dat spullen die jij alleen hebt gekregen (als verjaardagscadeau bijvoorbeeld) of die emotionele waarde hebben buiten de verdeling te laten.

Je kan ook de inboedel geheel aan een van beiden toebedelen en de ander uitkopen. Met dit bedrag kan de ander dan een nieuwe inboedel aanschaffen.

De spullen van de kinderen blijven van de kinderen zelf. Laat ze zoveel mogelijk zelf bepalen welke spullen ze bij wie willen hebben. Voor kinderen is het prettig om in beide huizen vertrouwde spullen te hebben. Soms valt een scheiding voor kinderen precies op het moment dat ze op eigen benen gaan staan. In dat geval nemen zij hun eigen spullen mee naar hun eigen nieuwe stekje.

Uit elkaar: vermogen verdelen

Tegelijk met de boedelverdeling zullen we ook jullie aanwezige vermogen verdelen. De waarde van de woning moet wellicht worden getaxeerd en de waarde van de auto(‘s) kan worden bepaald aan de hand van bijvoorbeeld de ANWB koerslijst.

Uit elkaar: hypotheek bij scheiding

Ook een eerste advies voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe woning komt aan bod. Wil een van jullie wellicht de bestaande woning overnemen? Of wil een van jullie een andere woning aanschaffen. Het regelen van een hypotheek bij scheiding is maatwerk. Voor meer informatie over echtscheiding en hypotheek klik hier

Bloem mediation

Uit elkaar: pensioen verdelen of juist niet

Ook jullie eventueel opgebouwde pensioen moet worden verdeeld. Als je getrouwd bent dat zijn jullie automatisch toegevoegd als partner op de ander zijn/haar pensioen. Bij samenwonen heb je dit zelf moeten regelen. Hebben jullie dit gedaan? Dan zal je dit moeten regelen. Wil je verdelen of afzien van elkaars pensioen? En hoe zit dat met wettelijke termijnen, regelingen en kosten? Meer hierover kan je lezen onder deze pagina. Als jullie niet op elkaars pensioenen staan aangetekend als partner dan hoef je hier verder geen actie op te ondernemen.

Uit elkaar: nazorg

Bij het uit elkaar gaan komt er veel op je af. Je hebt de afgelopen periode alles samen geregeld. 

Je gaat nu de door jullie samen genomen afspraken in de praktijk brengen. Dit kan in het begin soms weleens minder soepel lopen dan je van tevoren had bedacht. Houdt er rekening mee dat jullie beiden zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. En in het geval jullie kinderen hebben moeten zij er natuurlijk ook aan wennen. Neem de tijd hiervoor en blijf respect- en begripvol naar elkaar.

Mochten er zaken toch niet lekker blijven lopen, dan zijn jullie altijd meer dan welkom om deze samen met mij door te nemen. 

Scheidingsdeskundige
Nederlandse mediators vereniging
adr.lo_.109-int-family-mediator
Kring van scheidingsspecialisten