Een woning kopen tijdens de scheiding, kan dat?

 In Blog
Een woning kopen tijdens de scheiding

Afbeelding van Larisa Koshkina via Pixabay

Een woning kopen tijdens de scheiding, kan dat?

Bij een scheiding is een van de belangrijkste vragen: waar ga ik straks wonen na de scheiding. Onrust over woonruimte en wat er mogelijk is of niet zorgt vaak voor veel onzekerheid en vragen bij scheidende stellen.

Als er al een koopwoning is kan een van beiden deze wellicht overnemen. De ander moet dan op zoek naar andere woonruimte. Een aantal jaar geleden kon je daar rustig de tijd voor nemen. De huizen stonden vaak lang te koop en men was al blij dat er een belangstellende kwam. Er viel dus ook nog wat te onderhandelen over de voorwaarden (en prijs). Je kon rustig eerst je scheiding afronden en daarna de woning kopen.

Maar hoe anders is dat nu. Woningen staan zeer kort te koop, vraagprijzen worden overboden en vaak moet je je finale bod bij de makelaar indienen waarna er een soort tombola plaatsvindt. Je moet snel zijn en beslissen of je de woning koopt of niet.  En dan kom je ook nog eens je droomhuis tegen.

Dus je vraagt je af: kan je je droomhuis kopen tijdens de scheiding?

Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden?

Dan kan je een nieuwe woning kopen alleen op jouw naam. De nieuwe woning valt dan onder jouw privé vermogen.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen (Oude of nieuwe gemeenschap van goederen)

Dan valt een door jou aan te schaffen woning in de gemeenschap en is je aanstaande ex-partner ook aansprakelijk en mede-eigenaar van jouw nieuwe woning als ook van jouw nieuwe hypotheek. Je hebt dus toestemming nodig van je ex om de nieuwe woning te kunnen kopen.

Met toestemming ex-partner woning kopen

Is het geen probleem voor je ex om toestemming te geven dan nemen we in het echtscheidingsconvenant een bepaling op waarin wordt aangegeven dat je ex geen mede-eigenaar wilt worden van de woning. Let wel op voor derden-schuldeisers: zolang de echtscheiding niet definitief is uitgesproken, blijft de woning gemeenschappelijk. Schuldeisers van gemeenschappelijke schulden die volgen uit het nog niet ontbonden huwelijk, mogen hun vorderingen blijven uitoefenen op deze (gemeenschappelijke) woning. Wanneer de scheiding definitief is, valt de woning met terugwerkende kracht in jouw privé vermogen.

Mocht de scheiding door welke reden dan ook niet doorgaan, dan valt de woning alsnog in de gemeenschap en zijn jullie beide eigenaar van de woning en bijbehorende hypotheek.

Tip: neem altijd in de ontbindende voorwaarden voor de aanschaf van de woning op dat het onder voorbehoud is van indiening van het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank. Hou de termijn hiervoor goed in de gaten en stem alles af met je ex-partner, de mediator en advocaat die het verzoekschrift moet indienen. Zo voorkom je dat het huis van je dromen aan je neus voorbij gaat omdat er toch meer hobbels op de weg waren dan dat jij dacht.

Zonder toestemming ex-partner woning kopen

Vervelend is het als je ex-partner geen toestemming wilt geven. Je ex kan de aankoop van de woning dan zelfs nietig laten verklaren als jij toch een woning koopt zonder toestemming. Je kan in zulke gevallen eventueel via de rechter een verzoek tot machtiging indienen. Deze machtiging maakt het dan alsnog mogelijk de woning privé te kopen. De vraag is natuurlijk wel of dit je scheidingsproces goed doet.

Uitzondering aanschaf met privé vermogen

Ook in een gemeenschap van goederen kan je privé vermogen hebben dat alleen jou toekomt. Denk hierbij aan een erfenis of schenking onder uitsluiting. Als je een nieuwe woning met meer dan 50% privé vermogen koopt, dan valt de woning ook in je privé vermogen bij gemeenschap van goederen. De gemeenschap heeft dan wel een vordering op jouw privé vermogen ter grootte van het overgebleven percentage.

Een woning kopen zodra het echtscheidingsconvenant is ingediend

Een woning aanschaffen zodra het echtscheidingsconvenant is ingediend bij de rechtbank kan ook. Vanaf het moment van indiening van het verzoek tot echtscheiding wordt de gemeenschap van goederen ontbonden en vallen nieuwe aankopen en schulden in het privé vermogen van degene die deze aanschaf of schuld is aangegaan. Je kan hierdoor al iets eerder een woning aanschaffen dan dat je wacht tot de inschrijving in de registers van de Burgerlijke stand.

Conclusie: een woning kopen tijdens de scheiding heeft wat haken en ogen, maar kan wel.

Laat je goed voorlichten door je mediator of financieel specialist.

Meer blogs lezen? klik hier

 

Aanbevolen blogs

Laat een bericht achter