Kinderalimentatie: Wanneer betaal je kinderalimentatie?Kinderalimentatie

In principe zijn jullie financieel verantwoordelijk voor de kosten van de kinderen tot hun 18e jaar. Daarna loopt deze verantwoordelijkheid door als ze nog niet financieel onafhankelijk zijn tot hun 21ste en in sommige situaties zelfs nog langer.

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat en jullie hebben samen kinderen dan moeten jullie afspraken maken over de kosten van de kinderen. Dit kan op een aantal manieren afhankelijk van hoe jullie de zorg voor de kinderen verdelen. Deze zorgverdeling leg je vast in het ouderschapsplan.

Kinderalimentatie: Behoefte van het kind

Tijdens jullie relatie heeft/hebben jullie kind(eren) een bepaalde levensstandaard gehad. Na jullie scheiding is het de bedoeling dat jullie kind(eren) zoveel mogelijk dezelfde levensstandaard behoudt. Daarom wordt altijd als eerste bekeken naar de situatie vlak voor de scheiding/uit elkaar gaan.

Op basis van deze gegevens komt er een bepaalde ‘behoefte’ uit voor jullie kind(eren). In deze behoefte zitten bijvoorbeeld de kosten voor:

  • Eten, drinken, uiterlijke verzorging (kapper, kleding etc);
  • Woonkosten, gas, water, licht, verzekeringen;
  • Sport en spel;
  • Vakanties, uitstapjes, cadeaus, sparen;

KinderalimentatieKinderalimentatie: de draagkracht van de ouders

Na het bepalen van de behoefte moet ook de draagkracht van jullie worden vastgesteld. Er is voor de bepaling van de behoefte namelijk uitgegaan van de situatie vlak voor de echtscheiding of uit elkaar gaan maar dat veranderd nu door de scheiding. De kosten van jullie als je niet meer samen bent worden anders. Van een huishouden ga je naar twee. Bovendien kan er sprake zijn dat een van jullie beide meer of minder moet gaan werken of dat er meer opvang zal moeten worden geregeld. Daar wordt allemaal rekening mee gehouden.

Kinderalimentatie: hoe werkt het bij co-ouderschap?

Ook bij co-ouderschap kan er sprake zijn van kinderalimentatie. De zorgverdeling is misschien gelijk, maar de inkomsten kunnen heel erg verschillend zijn. Als je er vanuit gaat dat een kind bij allebei de ouders zoveel mogelijk dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend was, kun je je voorstellen dat er alsnog kinderalimentatie wordt vastgesteld. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie reden hiervoor is dat kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en volwassenen wel.

Kinderalimentatie: berekenen en mogelijkhedenmediator Alkmaar

Voor het bepalen van kinderalimentatie moet er een berekening worden gemaakt. Kijk hier naar mijn voordelige tarieven of bel me gelijk voor een gratis vrijblijvende afspraak.