Uit elkaarPartneralimentatie

Volgens de wet gaan echtgenoten en geregistreerd partners een levenslange zorgplicht aan op het moment dat zij gaan huwen of geregistreerd partner worden. Die zorgplicht houdt niet op bij scheiding. Na een scheiding kan je verplicht zijn om alimentatie te betalen aan de ander.

Partneralimentatie: Wie stelt partneralimentatie vast?

Als je een zorgplicht voor elkaar hebt, wie stelt dan eigenlijk de partneralimentatie vast? Is dat een rechter of mag je dit ook zelf bepalen? De wet geeft zowel de rechter als partijen de mogelijkheid om alimentatie vast te stellen.

Partneralimentatie: Hoe zit het met de zorgplicht tijdens de echtscheidingsprocedure?

Zolang jullie nog officieel getrouwd zijn blijven jullie een zorgplicht naar elkaar hebben. Zelfs als jullie al niet meer samenwonen.

De kosten van de huishouding blijven tijdens de scheidingsprocedure te laste komen van :

  • Het gezamenlijke inkomen (naar evenredigheid van inkomsten van de partners);
  • Het gezamenlijke vermogen (naar evenredigheid van de vermogens van beide partners);

Het vermogen wordt pas aangesproken als het inkomensbestanddeel onvoldoende blijkt te zijn.

Jullie zijn gedurende de scheidingsperiode verplicht om elkaar voldoende geld ter beschikking te stellen voor de kosten van de huishouding.

Partneralimentatie: behoefte en draagkrachtPartneralimentatie berekenen

Er wordt eerst gekeken naar de behoefte van de alimentatieontvanger (meestal de vrouw). Wat zou de alimentatieontvanger in de ideale situatie aan alimentatie moeten ontvangen om in haar levensonderhoud te voorzien rekening houdend met de levensstijl tijdens het huwelijk? Daarna word er gekeken naar de draagkracht van de alimentatiebetaler (vaak de man). Wat kan hij in feite betalen?

Partneralimentatie: Maximale duur alimentatie

De maximale duur van de alimentatie is twaalf jaar of indien het huwelijk korter dan vijf jaar is geweest en er uit dit huwelijk of voorafgaande samenleving geen kinderen zijn geboren de duur van het huwelijk.

Partneralimentatie: Limitering partneralimentatie

Limitering van partneralimentatie is momenteel nog eerder een uitzondering dan een regel. Toch gaan er steeds meer stemmen op om de wettelijke termijn verder in te korten tot vijf jaar. In onderling overleg mogen jullie altijd afwijken van de maximale termijn. Jullie kunnen samen tot creatieve afspraken hierover komen. In mijn blog kan je een aantal voorbeelden lezen hoe je alimentatie ook zou kunnen afspreken.

Uit elkaarPartneralimentatie:  Berekenen en mogelijkheden

Voor het bepalen van eventuele alimentatie moet er een berekening worden gemaakt. Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar jullie mogelijkheden? Kijk hier naar mijn voordelige tarieven of bel me gelijk voor een gratis vrijblijvende afspraak